Check je eigen woning

Je geniet met volle teugen van je nieuwe woning of bedrijfspand. Splinternieuw of pas verbouwd. Eindelijk heerlijk met een boek op de bank of op een luie stoel in de zomerzon. Mooie ruimtes om te werken samen met je personeel. Onbezorgd en gelukkig!

Is die onbezorgdheid wel zo terecht? Ja en nee!

Ook een pand heeft onderhoud nodig voor een lange en kwalitatieve levensduur. Het is zelfs verplicht volgens de wet om je woning of pand te onderhouden.  

We zetten wat tips op een rijtje:

1

Schilderwerk

Loop in het voorjaar alles even na, en pak de gebreken gelijk op.

2

Daken

Platte daken zijn het meest kwetsbaar. Weet welke materialen erop liggen en wat daarvan de levensduur is. Als je bij een verbouwing gaat isoleren, pak dan direct deze dakbedekking aan. Loop elk voorjaar alles even na; zijn de aansluitingen op de regenwaterafvoeren nog vrij, verwijder mos of algen, maak evt schoon met een bezem.

Schuine dagen verdienen ook een jaarlijkse inspectie. Liggen alle pannen nog goed, herstel kapotte dakpannen, verwijder bladeren uit de goten, controleer de aansluitingen van twee dakdelen.

3

Gevel

Controleer jaarlijks de staat van het metsel en voegwerk, check de ventilatieroosters op verstoppingen. Repareer metselwerk en reinig waar nodig.

4

CV installatie

Check elk najaar de druk van uw CV en vul deze bij indien nodig.  Ontlucht één keer per jaar uw radiatoren. Open uw radiatorkranen regelmatig zodat deze niet vast gaan zitten. En laat regelmatig uw installatie door een monteur nakijken. Dit voorkomt onverwachte storingen.

5

Ventilatie systeem

Tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt van uw CV is het van belang ook het ventilatie systeem aan te pakken. Schoonmaken en vervangen van filters van het systeem. Maar ook het reinigen van de kanalen niet vergeten. Dit alles draagt bij aan een gezond leefklimaat.

6

Waterleidingen

De leidingen zelf hoef je niet te onderhouden, maar je kunt wel andere zaken oppakken. Geen vet e.d. door de gootsteen spoelen spreekt voor zich. Stopkranen af en toe open en dicht draaien. Check de sifons.

7

Ventileren

Zorg dat uw pand goed geventileerd is. Dit draagt bij aan een gezond leefklimaat.

Deze tips dragen bij aan de levensduur van uw woning of bedrijfspand, maar ook aan uw woon & werkgenot. Daarnaast behoudt het pand waarde en verkoopt het ook beter mocht u dit willen.

Pak dus jaarlijks die onderhoudsmomenten zodat u inderdaad onbezorgd kunt blijven genieten.

 

 

Succes en Geniet!

 

Een goed idee verdient het beste advies!