Zelf je woning bouwen

ZELF JE WONING BOUWEN

Ik zat aan tafel met een jong gezin dat een kavel had gekocht. Ze wilden zelf de woning bouwen. Ze vroegen me of dit een andere aanpak vergde in het gehele traject.

“Verzamel een goed team met professionals rondom jullie heen”

Het vergunning traject zoals Bouwadvies Zeeland dit beloopt is een gedegen en goed onderbouwde basis om later ook daadwerkelijk zelf te gaan bouwen. Wij leveren een gedetailleerd naslagwerk om aan de slag te gaan. Dit doen we niet enkel voor zelfbouwers en aannemers, nee zo dienen wij ook de vergunning aanvraag bij de gemeente in. Voor ons is er geen verschil.

Hoe zit dat dan met dat team professionals?  Één van die professionals zijn wij, de andere teamleden dienen goed onderlegd te zijn in verschillende expertises zoals planning, budgettering en het bouwen zelf. Het is een hele klus, denk bijvoorbeeld aan loodgieter, elektricien, materialen, metselwerk, timmerwerk, keuken & badkamer, schilderwerk etc.etc. En zorg dat je tijdens de bouw terug kunt vallen op iemand als er zich een probleem voordoet of als je een bevestiging zoekt.

Wij zorgden ervoor dat het jonge gezin goed voorbereid aan de slag kon en dat wij indien nodig klaar stonden om eventuele problemen te helpen oplossen of te adviseren tijdens de bouw.

Een korte terugblik van het gezin op het traject:

“Omdat voor ons alleen de grondprijs een vast gegeven was, was het fijn dat Wim alles globaal kon voorrekenen wat de bouwkosten zouden zijn zodat we een financieel plaatje hadden. De communicatie verliep altijd vlot en de doorloop van de vergunningaanvraag ging soepel.
Tijdens de bouw waren alle belangrijke details op het bouwkundig tekenwerk aanwezig zodat wij nooit problemen hiermee hebben gehad. Ook konden we Wim altijd telefonisch of per mail bereiken indien nodig. Wim is niet vaak op locatie moeten zijn, dit hebben we ook niet gemist.
We liepen ook tegen problemen aan toen we met bepaalde materialen moesten switchen van leverancier. Toen zagen we ook voor het eerst dat dit weerstand opleverde bij Wim 😊. Dit betekende extra werk, maar gelukkig geen vertraging in onze planning.
We zijn blij dat we deze uitdaging zijn aangegaan, en in slechts 11 maanden hebben we de woning kunnen opleveren. We wonen er nog steeds erg fijn en heel tevreden met het resultaat.”

Niet iedereen kan zijn of haar woning zelf bouwen, je dient daar natuurlijk wel bepaalde eigenschappen voor te hebben en verstand te hebben van de bouwbranche. Vaak wordt onderschat wat er allemaal bij komt kijken en over welk tijdsbestek het gaat.

Onze taak is om het voortraject tot in de puntjes te verzorgen (like always) en er te zijn tijdens het daadwerkelijke bouwen indien het nodig blijkt te zijn.

Het team van Bouwadvies Zeeland is maar al te trots als we de woning van dit gezin zien staan. Het eindresultaat was echt niet beter geweest als het door hun uit handen was gegeven aan een hoofdaannemer.

Een staaltje vakwerk heeft dit gezin afgeleverd! Chapeau.

Een goed idee verdient het beste advies!