Het Mooiste Gebouw van Zeeland

Home » Het Mooiste Gebouw van Zeeland
Het mooiste gebouw van Zeeland

Stal 13 in Terneuzen wint PZC-publieksprijs voor mooiste gebouw van 2019

Het Idee

Een oude vervallen veestal uit 1931 herbestemmen en renoveren tot een hip, modern kantoor. Moeilijkheidsgraad hierbij was dat “de ziel” van de stal moest blijven bestaan en herkenbaar zijn in het nieuwe te realiseren kantoor. Compleet slopen was volgens onze opdrachtgever InZaken te vergelijken met vloeken.

‘Een goed idee verdient het beste advies!’

Barry, Eric en Hans hadden dit fantastische idee en vormden de basis voor dit schitterend resultaat. Echter een goed idee verdient ook het beste bouwadvies. Vandaar dat InZaken bij ons aan de deur klopten. Door creativiteit van de eigenaars samen te voegen met onze deskundigheid is het eindresultaat meer dan fantastisch!

Het Traject

Met een niet te stuiten enthousiasme gingen we aan de slag, creativiteit en praktische bouwkunde smolten samen om een vervallen pand, waarvan de totale achtergevel op instorten stond en de fundering zijn beste tijd had gehad om te toveren tot een trendy en hip kantoor.  Slopen en nieuwbouw zou technisch gezien een goede keuze zijn geweest.  Echter de opdracht was dat de oude elementen herkenbaar moesten blijven dus research naar de juiste constructie was van enorm belang in dit project.

De charme van de originele spantenhemel moest zichtbaar blijven, originele muren en voederbakken mochten niet verdwijnen. De staldeur moet staldeur blijven. En andere zaken die terug te zien zijn in dit hedendaagse kantoor. De oude elementen moesten samengevoegd worden met een industriële moderne uitstraling. Om het licht binnen te laten werd een glazen achtergevel gerealiseerd. By night, en de lichten aan, kijk je compleet door het pand heen….schitterend om alle spanten tot aan boven te bekijken. Ook de toepassing van huidige regelgeving die komt kijken bij een renovatie en aanvraag van een omgevingsvergunning is 100% onderbouwd zodat de oude elementen geconverseerd konden worden. Dit laatste vereiste een gedegen constructief plan.

Door intensief overleg en samenwerking met de juiste partijen vloeiden technische zaken samen met de gewenste creativiteit van onze opdrachtgevers.

‘Een gedegen constructief plan’

Bouwkundig

De gehele oude fundering van het bestaande pand rust nu op een hedendaagse palen fundering.  We kwamen voor de bijzondere uitdaging te staan om palen aan te brengen in deze oude stal zonder enige muur te slopen!

‘Realisatie met 100% tevredenheid’

Dan de achtergevel…die leek zelfs te fragiel om een ladder tegen te zetten toen we de oude situatie gingen inmeten. Er werd een plan bedacht om een grote glasvliesgevel te ontwerpen. Enerzijds voor de constructie, anderzijds voor het mooie strijklicht dat we hiermee creëerden en dat de oude spanten beter tot zijn recht kwamen bij binnenkomst.

Voor wat betreft de te plaatsen verdiepingsvloeren; een loft effect was essentieel. Waarom? De originele spantenhemel moest uit alle hoeken en kanten gezien kunnen worden.  Zeer creatief, maar hoe lossen we dit dan weer constructief op? We ontwierpen een staalconstructie die EN paste in het creatieve plaatje EN die als ondersteuning ging dienen voor de oude houten spanten. Hierdoor ontstond er weinig tot geen verlies van hun functie als dragers voor het dak.

Het Resultaat

Een pand dat een blikvanger is geworden in haar omgeving en een topplek om te ondernemen. Mocht u nu een geweldig idee hebben? Vraag dan onze mening een keertje..een goed idee verdient tenslotte het beste bouwadvies.

Het mooiste nieuwe gebouw van Zeeland 2019

Op 19 juni 2020 (Dag van de Architectuur) is Stal 13 in Terneuzen door PZC-lezers uitgeroepen tot het mooiste nieuwe gebouw van Zeeland. De tot kantoor omgebouwde paardenstal kreeg in een publieksverkiezing een paar honderd stemmen meer dan restaurant Family in Axel en wint daarmee de PZC-publieksprijs.

Enorm bedankt!

Bouwadvies Zeeland & InZaken over het project

Werkzaamheden Bouwadvies Zeeland

  • Research en advies tbv de juiste renovatie
  • Ontwerp nieuw kantoor
  • Constructie, materiaalkeuze, bouwbegeleiding, advisering
  • Aanvraag omgevingsvergunning
  • Constructieberekening
  • Brandveiligheid

Bouwpartners

Barry, Eric & Hans InZaken Accountants & Adviseurs
www.inzaken.nu

Simons Bouwgroep b.v.
www.simonsbg.nl

Cerfix Constructies
www.cerfix.nl

”Ieder project met 100% tevredenheid gerealiseerd!”